Въпросът да отпадне ли дерогацията за руски петрол за Лукойл за

...
Въпросът да отпадне ли дерогацията за руски петрол за Лукойл за
Коментари Харесай

Депутатите в спор колко пари дават на Кремъл през Лукойл и кой защитава Путин

Въпросът да отпадне ли дерогацията за съветски петрол за " Лукойл " за 3 дни скара депутатите в Партийния дом. Промените са част от Законопроект за изменение на Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. Вносител на законопроекта е ръководителят на Комисията по енергетика и народен представител от ГЕРБ/СДС Делян Добрев.

Ако дерогацията бъде прекъсната предварително има заплаха да се прекъсне индустриалния развой на рафинерията и да се провокира дефицит на горива в България, повишаване на цените, сигнализира Искра Михайлова от Възраждане. Тя настоя да не се разяснява съкращаване на отпадането на дерогацията до 3-дневен период, а да се остави по този начин, както е планувана, с цел да не се провокира повишение на цените на горивата в зимни условия.

Министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов съобщи, че има опасности да се покачат цените на горивата, само че първо би трябвало да се види по какъв начин щяла да работи рафинерията в Бургас. По думите му също така има риск да се забавят и доставките на горива, които биха повлияли крайните цени на горивата за българските консуматори. Няма по какъв начин да се вземе едно импулсивно решение, базирайки се на избрани политически страсти. Има ме един основен актив, който би трябвало да запазим, настоя Богданов.

Той поддържа ускоряването на процеса " Лукойл " да не работи с съветски петрол единствено при изискване, че хората запазят работните си места и се реализиран ниски цени на горивата.

Хамид Хамид от Движение за права и свободи чул едни хубави приказки и хвалби, само че по думите му всичко било " но бала ". Зад всичко това прозира лобизъм в интерес на " Лукойл ", в интерес на Кремълския режим, където с сходно успиване към този момент месеци наред тези хора подкрепят финансирането на Москва, посочи Хамид. Той не приема хвалбите, че Министерство на стопанската система работило, само че разбирал едно - че държавното управление работи с изгода на Кремъл и режима на Путин.

" България интензивно подкрепя заобикаляне глобите на Европейски Съюз и гневно подкрепя Кремълския режим. Господин Петков, ваша е отговорността да поискате оставката на министрите си, които са юристи на Путин ", разяснява депутатът от Движение за права и свободи.

Председателят на парламентарната група на Българска социалистическа партия за България Георги Свиленски им " върна " обвиняването - атакува Движение за права и свободи, че поддържат и пазят путинското държавно управление. Нелепо е да поддържат бюджета и държавното управление, а по-късно да го критикувате. Може да се поправите и да се разграничите, като подкрепите вота на съмнение, прикани Свиленски.

Хамид Хамид отговори на сътрудника си от Българска социалистическа партия. Той схваща пламенната отбрана, която оказват Българска социалистическа партия на новите им съдружни сътрудници - " Възраждане " и " Продължаваме промяната ". Дерогацията се оказва златната им опция да прокарват съветските ползи в цяла Европа. И уличните кучета в Брюксел, знаят, че България е троянският кон за финансиране на войната в Украйна, сподели Хамид Хамид.

Бившият министър председател и сегашен съпредседател на ПП/ДБ Кирил Петков добави, че намаляването на съветския нефт от 100 на 50% е доста елементарно. Намаляването обаче на съветски нефт от 50% до 0% при отпадане на дерогацията на съветски нефт е мъчно, съпостави той. До края на годината можем да съберем 400 млн. лева от доходи от " Лукойл ". Ако рафинерията спре на 1 януари или на 1 март са спомагателни сред 50 млн. лева доход за българската страна. Технологично и най-безопасно ще е да се изчака до 1 март, когато да отпадне дерогацията на съветски нефт от " Лукойл ", аргументира се Петков и настоя да има доходи в бюджета, които сега са по 100 млн. лева на месец.

Кирил Петков съобщи още, че ПП/ДБ е срещу паричните потоци, които отиват в съветската страна на ръководството на Владимир Путин. Ако " Лукойл " по някаква причина е направил машинация, от ПП/ДБ са безапелационни, че би трябвало да бъде преследвана измамата с цялата суровост на закона. Ако не съм ви убедил с причините си, може да гласувате против държавното управление по време на вота на съмнение, ядоса се някогашният министър председател.

В предлагането, импортирано от Делян Добрев на 10 октомври 2023 година, се показва, че изключването на България от европейското петролно ембарго не е намалило доста цените на горивата в страната, както твърдяха неговите поддръжници, нито е довело до по-високи доходи от корпоративен налог. Министерски съвет не е подхванал никакви ограничения за гарантиране на ползите на страната и българските жители.

Запазването на действието на дерогацията от възбраната не е належащо. Рафинерията " Нефтохим ", която е благосъстоятелност на Лукойл, може да работи обикновено и без обработка на съветски нефт. България може да получава доставки на недопечен нефт и други първични материали от неруски източници, а може да получава и рафинирани артикули, в случай че те са нужни.

Доставките на гориво за украинската войска са намалели спрямо началото на войната, а облагите пренасочени за поддръжка на военните старания на Кремъл, съгласно вносителите от ГЕРБ.

Финансовите и политическите ползи, обслужвани от тази дерогация, не са ползите на българските консуматори, а по-скоро са ползите на Лукойл и Кремъл. За всеки барел, обработен в Нефтохим, Лукойл удвоява чистата си облага от творби в Русия нефт, спрямо елементарния експорт на Уралс, което се показва в забележителна финансова помощ за съветското държавно управление и Лукойл. България от дълго време е една от най-уязвимите страни в Европа във връзка с съветското икономическо и политическо въздействие. Руският надзор върху българския пазар на нефт и гориво е спомогнал за одобряването на мрежи на въздействие в българската политика и стопанска система, които се намесват в стратегически за страната решения.

Тези злонамерени практики в никакъв случай няма да бъдат решени без диверсификация на доставките на недопечен нефт и прецизно използване на разпоредбите за достъп до отворена инфраструктура.

В допълнение на 09.11.2023 " Политико " разгласява информация, че рафинерията на Лукойл в гр. Бургас заобикаля възбраната на Европейски Съюз за търговия в страни членки с артикули, създадени от съветски нефт.

При този политически подтекст няма стопански или даже механически аргументи България да резервира дерогацията от петролното ембарго на Европейски Съюз, което попречва процеса на стратегическо обособяване от Русия в енергийния бранш.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР